Търсене
СТОМАНА ИНДЪСТРИ ВЪВЕЖДА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НОВ ЦЕХ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ПРОКАТНИ ИЗДЕЛИЯ
03/06/08 - Новини

Президентът на Република България, г-н Георги Първанов откри официално новия високотехнологичен цех за производство на прокатни изделия в СТОМАНА ИНДЪСТРИ АД, дъщерно дружество на СИДЕНОР Груп в България.

Инвестицията е в размер на 156 милиона лева (80 милиона евро). Тя е част от мащабна инвестиционна програма, осъществяваща се в СТОМАНА ИНДЪСТРИ от 2001 г., когато компанията се присъедини към СИДЕНОР Груп. До момента реализираните инвестиционни проекти в дружеството възлизат на над 254 милиона лева (130 милиона евро). Новият цех увеличава производствения капацитет на прокатни изделия на 1 000 000 тона годишно. Застроената площ е от 25 000 м², включващи производствените съоръжения, административни сгради и складове. Компанията също така произвежда над 400 000 тона листова стомана годишно. Общото годишно производство на компанията възлиза на 1,400,000 тона.

В официалната церемония по откриването взеха участие Георги Първанов, Президент на Република България, г-н Йоаннис Папатанасиу, Зам. Министър на икономиката и финансите на Гърция, г-н Атанасиос Атанасопулос, Председател на Съвета на директорите на СТОМАНА ИНДЪСТРИ, г-н Сарадос Милиос, Главен изпълнителен директор на СИДЕНОР ГРУП и г-н Антон Петров, член на Съвета на директорите на СТОМАНА ИНДЪСТРИ и Регионален мениджър на ВИОХАЛКО за България.

Над 800 гости от различни държави уважиха събитието. Сред тях имаше министри, депутати, представители на държавната и местната власт, инвеститори, банкери, клиенти и партньори на компанията.

„Ние сме изключително горди от постиженията на СТОМАНА ИНДЪСТРИ в България и региона през последните няколко години. Щастливи сме да споделим с вас успешното изпълнение на този изключително важен за СИДЕНОР Груп инвестиционен проект. Вярваме, че новият цех за производство на прокатни изделия ще допринесе за нашия успех, ще повлияе на развитието на вътрешния пазар в България и ще затвърди позицията ни на международните пазари”, каза г-н Милиос, Главен изпълнителен директор на СИДЕНОР Груп и член на Борда на директорите на СТОМАНА ИНДЪСТРИ.

„Тази технологична линия е уникална за България и, заедно с иновацията в електрониката и автоматизацията на производствения процес, е една от най-модерните в Европа. Новият цех за производство на прокатни изделия ще произвежда армировъчна стомана със знака за качество SD, която е добре приета и позната на българския пазар. С изпълнението на тази инвестиция, СТОМАНА ИНДЪСТРИ става най-големият производител на стоманени прокатни продукти в Балканския регион, каза г-н Антон Петров, член на Борда на директорите на СТОМАНА ИНДЪСТРИ.

„Изминахме дълъг път. Сблъсквали сме се с много трудности, които е трябвало да преодолеем. Въпреки това, аз вярвам, че това е най-значителната и с най-голям приоритет инвестиция за СТОМАНА ИНДЪСТРИ до сега. Тя осигурява устойчиво развитие на компанията на българския, а и на международните пазари. Хората, които ще са част от екипите в производството на армировъчна стомана, ще имат привилегията да работят в най-модерното технологично съоръжение в този завод. Те ще имат възможността да работят в отлични условия по отношение на ниво на сигурност и автоматизация”, добави г-н Владимир Николов, Генерален директор на СТОМАНА ИНДЪСТРИ АД.

Армировъчната стомана SD на СИДЕНОР Груп се използва в цяла Европа. Най-скорошните примери са големите строителни проекти, изпълнени в Гърция за Олимпийските игри през 2004 г. в Атина. В България армировъчната стомана SD е широко прилагана в изграждането на обекти като Летище София, Централна Aвтогара София, разширението на мрежата на Софийското Метро, Арена 2, Бизнес Парк „София”, МОЛ София, също и няколко хотела, административни центрове и жилищни сгради.

За СТОМАНА ИНДЪСТРИ АД

СТОМАНА ИНДЪСТРИ АД е компания от ключово значение за Пернишкия регион и за страната като цяло. Тя е най-големият производител на стоманени дълги продукти в България и региона и присъства на Балканския и международния пазар повече от 50 години.

СТОМАНА ИНДЪСТРИ предлага широка гама продукти, включително армировъчна стомана за стоманобетонни конструкции, горещо валцувана дебело- листна ламарина, специални стомани, специални профили и стоманени сфери за смилане.

Продуктите на компанията стриктно отговарят на широкоприетите стандарти за качество като EN, DIN, ASTM, JIS, BS, Lloyd’s Register, Germanischer Lloyd и др. Системата за управление на качеството е сертифицирана по ISO 9001:2000.

Допълнително са сертифицирани Системата за управление на околната среда по ISO 14001:2004 и Системата за управление на здравословните и безопасни условия на труд по OHSAS 18001:1999.

СТОМАНА ИНДЪСТРИ постоянно инвестира във високи технологии с цел гарантиране на висококачествена продукция, по-добри условия на труд, опазване на околната среда и по-високи стандарти за обслужване на клиентите.

Важно е да се отбележи, че дружеството е вложило значителна сума и в подобряването на здравето, в безопасността на труда, както и в множество социални програми за град Перник.

Във връзка с изпълнената мащабна инвестиционна програма, през 2007 година СТОМАНА ИНДЪСТРИ получи клас А – инвеститор първи клас, сертификат от Българската агенция за инвестиции.

За СИДЕНОР ГРУП

СИДЕНОР е най-големият производител на стомана в Гърция с допълнително производство на стомана, стоманена и армировъчна мрежа, опериращ в България и Македония и е активен в тръбния бизнес чрез дъщерната си фирма КОРИНТ ПАЙПУЪРКС (CORINTH PIPEWORKS S.A.).

Основните заводи за стомана се намират в Солун и Алмирос (СОВЕЛ) в Гърция; в Перник, България (СТОМАНА ИНДЪСТРИ); и в Дойран, Македония (ДОЙРАН Стил) и завода за тръби в Тисви (КОРИНТ ПАЙПУЪРКС), Гърция. Освен това, СИДЕНОР управлява самостоятелно или чрез посредници центрове за дистрибуция на стомана на Балканите.

Общото производство на стомана за 2007 г. е било около 2 милиона тона и се очаква да нарастне значително в близко бъдеще. След въвеждането в експлоатация на новия цех за прокатни изделия в СТОМАНА ИНДЪСТРИ, общият капацитет на производство на стомана на СИДЕНОР ще достигне 3.6 милиона метрични тона годишно до 2009 г.
Обратно   
Населено място | Авторско право © 2021 Stomana Industry S.A